Så skapar man en blogg

Ska du skapa en blogg, men vet inte vart du ska vända dig? Här kommer vi att vägleda och guida dig till rätt plattform för att kunna skapa en egen blogg. Till att börja med krävs det att välja en plattform där du kan starta bloggen, därefter är det en smart idé att bestämma dig för vad du ska blogga om.

Läs Mer

Skapa en gratis blogg på någon av nedanstående bloggportaler

Det är lätt, utvecklande, roligt och nyttigt att driva en blogg. Dessutom är det oftast gratis, om du väljer några av de bloggportalerna som vi plockat fram nedan.

Välj mellan olika bloggportaler

Du kan använda din blogg som privatperson, företagare eller som en ideell förening. Här kan du se våra tips på några av de mest populära bloggportalerna där du kan skapa din blogg.

En av Sveriges största bloggportaler. Här kan du enkelt skapa en gratis blogg med färdiga mallar och designer, vilket underlättar om man själv inte kan koda sin egen blogg. Här visas en del reklam på bloggen, som du inte kommer tjäna pengar på. Men vill du starta en gratis blogg på en svensk plattform för bloggar är det här ett bra alternativ!

Blogg.se

Här har du möjlighet att synas på startsidan med din blogg, du får tillgång till statistik, du kan importera din gamla blogg och du kan tjäna pengar på den. Den här plattformen riktar sig främst till tjejer i övre tonåren.

Devote.se

Här kan du, med enkla medel, göra en snygg och användarvänlig blogg. Nouw ger dig också möjlighet att tjäna pengar på din blogg från dag ett. På Nouw finns idag flera stora bloggare.

Nouw.com

Det här är Yahoo:s bloggnätverk som lär vara det enklaste sättet att starta en gratis blogg på. Mycket är integrerat med sociala medier vilket gör att du enkelt kan sprida materialet.

Tumblr.com

En programvara som du kan använda för att skapa en webbplats, app eller blogg. Här får du anpassningsbara designer som är SEO-anpassade och har massvis med gratis layouts som gör bloggandet roligare och bättre. 52% av världens största bloggar använder Wordpress.

Wordpress.org

Vill du ha en egen domän?

Något som du kan fundera över är om du vill ha en egen domän till din blogg. Att ha en egen domän innebär att du har en egen adress till din blogg, exempelvis: skapablogg.se, istället för skapablogg.blogg.se.

En domän används främst för att göra sin blogg synlig online, då du får maximal exponering på nätet och en frihet att designa din egen hemsida. Men är du intresserad av att faktiskt skaffa en egen domän, går det att ordna enkelt. Mer om det här kan du hitta på Internetstiftelsen.se.

Vad kan man blogga om?

När du väl har hittat rätt bloggportal och lagt upp din egen profil är det bara att gratulera! Nästa steg nu är att fundera ut hur du vill profilera din blogg. Har du någon specifik talang eller passion för något som du vill skriva om? Om syftet med bloggen är att du vill få läsare – ha en tydlig röd tråd som genomsyrar bloggen!